BLANKT PÅ 1-2-3

Hvordan få bunadssølvet blankt på 1-2-3? Det er ikke til å legge skjul på at sølv kan bli matt og mørkt over tid. Det er de ulike gassene vi finner i luften som forårsaker oksideringen og gjør sølvet ditt mørkt. Men fortvil ikke, det finnes flere måter å få sølvet ditt blankt på igjen. Her finner du svar på noen ofte stilte spørsmål!

OPPBEVARING

Et av de første stegene til blankt bunadssølv og sølv generelt, er oppbevaringen. For at bunadssølvet ditt skal holde seg fint og blankt er det viktig at det oppbevares riktig. I likhet med at vi vasker og stryker bunadsskjorta etter bruk, bør du også gå over bunadssølvet før du legger det bort. Ved å gjøre dette så unngår du at eventuelle flekker og skitt tærer på metallet mens det ligger nedpakket.

Du kan lese mer om riktig oppbevaring her

Når vi snakker om sølv og bunadssølv spesifikt – så referere vi gjerne til ulike typer sølv: hvitt sølv, oksidert sølv, forgylt sølv og gammelforgylt sølv.
Det er viktig å vite forskjellen på disse og være klar over hva slags sølv man har til sin bunad – da disse gjerne behandles på ulikt vis.

Bunadsringer i hvitt sølv

HVITT SØLV

Hvitt sølv som ikke har blitt pusset på en stund, vil gulne og bli misfarget over tid. For å få det hvite sølvet blank igjen kan du benytte deg av en sølvklut, sølvrens eller lage en rens med vann, zalo og salmiakk.

Sølvrens får du kjøpt i alle våre Mestergull butikker og er en effektiv måte å få sølvet blankt på igjen. Det er et sterkt flytende middel som du dypper sølvet oppi, og skyller i vann etterpå. Etter kun noen sekunder i sølvrensen vil sølvet få glansen tilbake. Selv om sølvrensen er svært effektiv, er det viktig å vite at man bør være varsom ved bruk. Dersom sølvrensen blir brukt feil kan det skade metallet.

Her er noen tips ved bruk av sølvrens:

1. Vær rask – Ikke ha sølvet for lenge oppi sølvrensen. Dette har i mot sin hensikt og kan skade sølvet. Det skal kun være oppi sølvrensen i noen sekunder, før du skyller med lunkent vann og tørker av med en tørr klut. Bunadssølvet skal være helt tørt, før det festes på bunaden igjen. Så det ikke setter merker på bunadsstoffet.

2. Ikke for ofte – Ikke bruk sølvrensen for ofte. Dette kan føre til at glansen på sølvet forsvinner og blir grågult. Bunadssølv med forgylte partier skal man være ekstra varsom med, da de forgylte partiene kan bli borte.

3. Unngå fastsydde deler –  Ikke få sølvrens eller bruk sølvrens på tilbehør som er fastsydd på bunaden. Sølvrensen inneholder kjemikalier som kan ødelegge bunadsstoffet. Vær forsiktig og bruk heller en sølvklut på dette. Men husk at sølvkluten også er isatt pussemiddel, så legg gjerne et pussebrett under. Dersom sølvet trenger en ordentlig oppussing, så må ofte disse delene tas av bunaden, leveres hos en gullsmed,  for å så sy på delene igjen.

Bolesøljer i oksider sølv

OKSIDERT & GAMMELFORGYLT SØLV

Oksidert sølv kan ha mørke partier inni kriker og kroker på mønsteret, mens resten av sølvet er blankt. Du får også bunadssølv der hele flaten er mørk og oksidert.
På gammelforgylt sølv er det samspillet mellom de mørke partiene og det som er forgylt som skaper det «antikke» preget. Dersom du har oksidert eller gammelforgylt sølv så er du «heldig», dette skal nemlig ikke være like blankt og trenger dermed ikke å pusses like ofte som hvitt og forgylt sølv.

Når de blanke delene på bunadssølvet har mistet glansen og blitt matt så kan pusseklut være løsningen. Man skal være ekstra varsom med sølvrens på oksidert og gammelforgylt sølv, da dette middelet er sterkt og kan gjøre så både oksidering og forgylling blir borte. Vær derfor varsom, og les tipsene våre for bruk av sølvrens over. Les pakningsvedlegget eller forhør deg hos din nærmeste gullsmed for tips og råd.

 

Bunadssøljer i forgylt sølv

FORGYLT SØLV

Forgylt sølv har gjennomgått en prosess der det har blitt lagt et tynt lag med gull utenpå. Dersom det forgylte sølvet har blitt matt, mørkere eller misfarget så kan du vaske dette med vann, Zalo og salmiakk. Pusseklut kan også benyttes, men her er det viktig at man ikke pusser for hardt, slik at man pusser vekk forgyllingen. Det er ikke noen krise dersom litt av forgyllingen forsvinner eller blir helt borte, da kan du ta med bunadssølvet til én av av våre butikker og forgylle sølvet på nytt.

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Q: Hvordan pusser jeg støler og spenner som er montert på beltet?
A –
Det kan være litt tricky å pusse og rengjøre støler, og spenner som er fastmontert på et belte. Noen støler er festet på en såkalt skinnlist, mens andre støler er festet på en stofflist. Det som er viktig å huske på her er at pussekluter og sølvrens ikke bør komme i kontakt med selve beltet. Pussemidlene er sterke midler og kan sette flekker på både skinn, og stoff. For å unngå dette, bør man være bevisst på hvor man bruker sølvkluten eller for eksempel bruke en Q-tips som man dypper i sølvrens og tørker godt av stølene i etterkant.

Dersom det er lenge siden man har pusset og renset bunadsbeltet så anbefales det å levere inn beltet hos en gullsmedforretning. Her blir beltet demontert og beltestølene blir ofte tromlet i en maskin, som gjør de blanke og fine igjen. Dersom det er mye forgylling eller oksidering som er blitt borte gjennom årene, så kan de også legge på ny oksidering eller forgylling.
Husk at hvis man oppbevarer sølvet riktig så slipper man at sølvet oksiderer like mye som vanlig.
 Les våre tips for oppbevaring her!

Q: Hvordan pusser jeg best veskelåsen til bunaden?
A – Det er helt klart lettest å benytte seg av en pusseklut når man skal pusse veskelåsen til bunaden. Siden veskelåsen er montert til selve veska, er det vanskelig å ikke søle på stoffet dersom man benytter seg av flytende pussemidler. Dersom veskelåsen trenger en grundigere polering så må den sprettes av veska og sys på i etterkant.

Q: Hvordan bør jeg oppbevare bunadssølvet mitt for å ta best mulig vare på det?
A –
Vi har skrevet et helt innlegg om hvordan du bør oppbevarer bunadssølvet ditt. Du kan lese mer om dette her og også lese om hvordan du kan lage din egen sølvrens med produkter du helt sikkert har i skapet hjemme.

Q: Hvor ofte bør jeg pusse/rense bunadssølvet mitt?
A –
Hvor ofte du behøver å pusse bunadssølvet ditt kommer helt an på hvor ofte du bruker sølvet og som vi har sagt tidligere, hvordan det blir oppbevart. Er du flink å oppbevare sølvet riktig behøver du også å pusse det sjeldnere. Oppbevar sølvet i lufttette, syrefrie plastposer og ikke utsett sølvet for fuktighet. Dersom du har sølv som er fastmontert direkte på bunaden som: maljer, knapper, hekter og spenner så kan du pakke disse inn i plastfolie før du henger bort bunaden. Dette forhindrer sølvet i å oksidere.  Et lite tips er å levere sølvet til en gullsmed innimellom, for å få en ordentlig polering & rens av sølvet.