Mennesker har gjennom årtusener latt seg tiltrekke av perlens skjønnhet og glans. Perlens glans ble ofte sagt å være et symbol på skjønnhet og renhet. Den ble sett på som meget kostbar, og ble lenge betraktet som et statussymbol.
Perler finnes i tusenvis av variasjoner, noen små og andre store. Noen hvite andre grønne. Sjarmen ved perler er at ingen er hundre prosent like. En ekte perle har en livslengde på opptil 150 år, og er et av verdens mest verdifulle mineral.
HVA ER EN PERLE?
En perle er en kalkdannelse som oppstår hos muslinger, når et sandkorn eller et fremmedlegeme trenger inn i mellom skalldelene. Selve perlen består av det samme materialet som dannes på muslingskallets innside, nemlig perlemor. For at perlen skal få en brukar størrelse, må den ligge lenge i muslingen. På grunn av den tidkrevende prosessen er perfekte naturperler ofte svært sjeldne, og kan være ekstremt kostbare.
FERKSVANNSPERLER
Det finnes flere ulike typer perler, og kvaliteten, størrelsen, fargen og glansen på disse avgjør hvor kostbare perlen er. Vi skiller mellom to ulike typer perler, ekte og uekte perler. Førstnevnte er gjerne det vi kjenner som ferskvannsperlen. Denne dannes i en naturlig prosess, og uten menneskelige inngrep.
Prosessen skjer ved at et fremmedlegeme (ofte et sandkorn) trenger inn i muslingen. Fremmedlegemet kapsles lagvis inn i perlemor, og danner til slutt en perle. Jo tykkere perlemoren blir, jo dypere glans får perlen. Ferskvannsperler har gjerne et tykkere lag med perlemor, enn hva for eks. kulturperler har. Ferksvannsperler blir sjeldent helt perfekte, og de får gjerne en ujevn form der overflate og glans kan variere.
KULTURPERLER
Kulturperler er også ekte perler, men disse blir til ved hjelp av menneskelig bistand. Japan har vært ledende i produksjonen av kulturperler. En av de største perleprodusentene vi har i dag, er Mikimoto. Japaneren Kokichi Mikimoto var den første som klarte å dyrke frem perler. Kjennetegnet ved det å dyrke frem perler er at et perlemorfragment blir implantert i muslingen. Dette skaper en irritasjon i muslingen, som igjen gjør at den skaper en såkalt perlesubstans som vokser lag-på-lag rundt fragmentet.
Prosessen er tidkrevende, og etter at fragmentet er blitt implantert, senkes muslingen ned i havet i kurver, der dykkere pleier og behandler muslingene over tid. Muslingene må rengjøres, og sjøgress og tang må fjernes for å holde muslingene rene. Det kan ta opptil 3-6 år før prosessen, og perlen er ferdig. Jo lenger perlen ligger i muslingen, jo tykkere substans vil perlen produsere. Prosessen til Mikimoto er som sagt tidkrevende, og det er kun hver tiende perle som er fin nok til å kunne anvendes i smykker.
AKOYAPERLER
Akoyaperlen er også en kulturperle, som produseres i saltvann. Det er kanskje én av de mest kjente perlene vi har, og er den perlen som oftest blir brukt i perlesmykker. Akoyaperlen er som sagt en saltvannskulturperle, og blir på samme måte som Mikimotoperlene dyrket frem ved hjelp av menneskelig bistand. Akoyaperlen har sin oppstandelse fra Japan, og dannes i Akoyaøsters. Størrelsen på på perlene kan variere, og fargene varierer fra lett rosa til krem. Akoyaperlen har gjerne en rund form, og jo rundere jo bedre. Det er vanskeligere å dyrke frem Akoyaperler som er over 7 mm , så perler over denne størrelsen er ofte mer kostbare, enn mindre perler.
SYNTETISKE PERLER
Uekte perler eller syntetiske perler, er perler som imiterer ekte perler. Syntetiske perler har en syntetisk kjerne, som blir dekket av en masse bestående av blant annet: knust glass, fiskeskjell, perlemor, lim og kjemikalier. Syntetiske perler har liten verdi, men kan til tider være vanskelig å skille fra ekte perler. Dersom om man er usikker på om en perle er ekte eller ikke, så kan man ta «tanntesten». Før perlen forsiktig over kanten av tennene. Uekte perler har en glatt overflate, mens ekte perler har en mer ru, og teksturert overflate og kjennes nesten ut som små sandkorn.