VEDLIKEHOLD AV BESTIKK

Med sine forlokkende mønstre, og blanke overflate tilfører sølvbestikket eleganse og kvalitet til ethvert dekket bord. Sølvpuss trenger ikke være avansert, og det trenger nødvendigvis ikke å ta så lang tid. Ved hjelp av våre tips og triks gjør vi sølvpussen enklere, effektiv og tidsbesparende. Så du kan få glede av bestikket ditt i lang tid!

Enten om sølvet ditt er arvet eller flunkende nytt så fortjener det å bli brukt. Sølvbestikk er ofte en investering og kan være svært kostbart. Dersom du tar vare på sølvbestikket ditt, vil du ha glede av det i lang tid og nye generasjoner kan ha glede av det i fremtiden. Nedenfor vil du finne noen av våre beste bruks og pussetips når det gjelder sølvbestikk.

BRUK BESTIKKET HYPPIG

 Ved hyppig bruk av bestikket så holder det seg bedre og du vil ha stor glede av bestikket ditt. Det fine med sølvbestikk som brukes ofte er at det trenger mindre vedlikehold, puss og pleie. Bruk gjerne sølvbestikket i hverdagen, ikke bare til fest og storslåtte begivenheter. Når man først har investert et bestikk er det hyggelig at det blir brukt. Vis frem arven din, som et symbol på et langt liv med gode opplevelser og samtaler rundt det dekkede bord. Ethvert hakk og enhver ripe blir et foreviget minne som sier noe om din families historie. Mer unikt blir det ikke! 

SØLVBESTIKK OG OPPVASKMASKIN

I motsetning til hva mange tror, så er det ingen fare å ta sølvbestikket i oppvaskmaskinen. Bestikket er av solid materiale og tåler det meste av både varme og intensitet. Likevel er det noen ting å passe på når man velger å kjøre bestikket i oppvaskmaskinen. Dersom du tar bestikket sammen med kjeler kan du risikere å få gule flekker på det. Det er også lurt å skille sølvbestikk fra annet bestikk, slik at det ikke står inntil hverandre i bestikkskuffen. Du kan også risikere misfarging på sølvbestikket dersom du kjører det sammen med stålbestikk, dette må derfor skilles eller kjøres i ulike omganger.

Fra tid til annen vil du kanskje oppleve hvite flekker på bestikket etter en runde i oppvaskmaskinen, men det er ingen grunn til panikk. Det er ulikt kalkinnhold i vannet rund omkring i Norge, og dette kan skape en reaksjon i sølvet med noen typer oppvaskmidler. Flekkene kan ofte tørkes bort i etterkant og et oppvaskmiddel med glansemiddel gjør ofte susen. Her gjelder det å prøve seg frem, og finne ut av hvilket oppvaskmiddel som passer best.

UNNTAK
– Lysestaker og større korpusprodukter bør ikke tas i oppvaskmaskinen. Disse har gjerne en filt under seg, og denne kan løsne i oppvaskmaskinen.
– Har du vært heldig og arvet bestikk som er veldig gammelt, bør du være forsiktig med å kjøre dette i maskinen. Når bestikk blir veldig gammelt, så kan skaftet på knivene bli slarkete og løsne. Sjekk derfor bestikket godt, og dersom det er løst bør dette leveres inn til et verksted der fagkyndige kan reparere delene. Eldre bestikkdeler kan derfor være lurt å vaske for hånd.

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Q: Hvordan bør jeg oppbevare sølvbestikket mitt?
A –
Som nevnt tidligere, fører hyppig bruk av bestikket til mindre vedlikehold og mer sjarm. Dersom du ikke bruker sølvbestikket ditt i hverdagen og det skal pakkes vekk, anbefaler vi å benytte oppbevaringsposer. Du får kjøpt bestikkposer hos alle våre Mestergull butikker, både i plast og stoff. Dersom du ønsker ekstra beskyttelse til bestikket ditt får du også kjøpt bestikkesker og etuier som gjør at sølvbestikket ditt ligger trygt. Spør etter dette neste gang du er i butikk!

Q: Hvordan pusser jeg sølvbestikket mitt?
A – 
Det finnes flere måter å pusse sølvbestikk på. Dette kommer selvfølgelig an på hvordan bestikket ser ut og hvor anløpt bestikket er blitt. Dersom bestikket er blitt veldig ripete og har flere hakk, anbefaler vi å levere inn delene for en oppussing hos et verksted. Dersom bestikket er oksidert og du ønsker å gi det en overhaling selv, så kan dette gjøres ved å bruke: 
Sølvkrem:
ha vann på svampen som medfølger, skum opp kremen (sølvkremen vil være hard når du kjøper den, det er ikke noe galt med produktet) og ha deretter produktet på bestikket. La det virke i noen sekunder og skyll deretter av med vann og vask gjerne bestikket med Zalo etterpå. Tørk så bestikket godt. Anbefales til bestikk med oksiderte partier.

Sølvrens/sølvdip: sølvrens er et flytende middel hvor du dypper bestikket oppi løsningen, i et par sekunder. Skyll deretter av sølvrensen med vann og gå gjerne over med Zalo i etterkant. Tørk bestikket ordentlig. Anbefales ikke til bestikk med oksiderte partier.

Sølvklut: denne kluten er satt inn med pussemiddel og passer fint dersom du ønsker å gå over bestikket for å fjerne fettflekker eller andre enkle flekker. Det beste er å bruke klut i kombinasjon med enten sølvkrem eller sølvdipp, da disse i kombinasjon fjerner flekker mer effektivt.

Sølv-dip, sølv-krem og sølv-klut fås kjøpt hos alle våre Mestergull butikker. 
Det samme gjelder plastposer og bestikkposer. Spør etter pussemiddel, og oppbevaring til sølvbestikk neste gang du er i butikk. (selges ikke på nett)

 

DU FINNER EN OVERSIKT OVER VÅRE BUTIKKER HER.

  • Mestergull Sølv stor spisegaffel i mønsteret Opphøiet Rose OPPHIET ROSE Spise, stor Gaffel

    OPPHØIET ROSESpise, stor

    Opphøiet Rose, Stor Spisegaffel

    2.229,-
  • Mestergull Sølv kaffeskje i mønsteret Lilje LILJE Kaffe/dessert Skje

    LILJEKaffe/dessert

    Lilje, Kaffeskje

    594,-
  • Mestergull Sølv liten spisekniv med kort skaft i mønsteret Rådhus Vifte RDHUS m/VIFTE Spise, liten Kniv

    RÅDHUS m/VIFTESpise, liten

    Rådhus Vifte, Liten Spisekniv Med Kort Skaft

    1.454,-
  • Mestergull Sølv paispade i mønsteret Märtha MARTHA Servering Diverse

    MARTHAServering

    Märtha, Paispade

    1.662,-
  • Mestergull Sølv barneskje i mønsteret Bjørn, Rev & Hare B-R-H Barneskje

    BJØRN, REV & HARE

    Barneskje Sølv

    1.496,-
  • Mestergull Sølv barnekrus i mønsteret Per Spelmann PER SPELMANN Barnekrus

    PER SPELMANN

    Barnekrus Sølv

    2.925,-

Se mer bestikk her