Vedlikehold av gull og sølv

Det skal ikke så mye til for å få smykkene til å skinne igjen.
Vi viser deg hvordan du enkelt kan pusse smykkene og sølvet ditt.

Tekst: Gullsmed Dahlsveen AS / Foto: Gullsmed Dahlsveen AS

Vi får mange spørsmål fra kunder som lurer på hvordan de på best mulig måte kan få sine smykker eller gjenstander skinnende igjen. Her viser vi deg hvordan.

Mestergull sine pussemidler har blitt kåret som BEST I TEST av TV 2 Hjelper deg, og de gir et utmerket resultat om man ønsker å pusse smykker, sølvbestikk, korpus eller bunadssølv selv.

Vi tar selvfølgelig imot smykker og gjenstander for oppussing for de som ikke ønsker å gjøre dette selv.

Hvordan pusse bunadssølvet

Pusse selv eller få det pusset?

Uansett hvor anløpt bunadssølvet ditt er, er det fullt mulig å få det skinnende igjen. Det finnes mange forskjellige typer bunadssølv. Noen skal være oksiderte (mørkere), noen skal være hvite og noen skal være forgylt (gullfarget). Mange er også en kombinasjon av dette. Da kan det være vanskelig å vite hvordan man skal pusse hver enkelt del på best mulig måte. Ønsker man å pusse bunaddsølvet selv får man kjøpt de beste pussemidlene for dette hos oss, og i videoen under kan du enkelt se hvordan dette kan gjøres selv. Vi tar imot søljer, belter og veskelåser for oppussing. Vi leverer det til gullsmedverkstedet hvor de blir "tromlet" i en maskin spesielt for dette. Prisene for dette avhenger av størrelse og antall søljer og støler.

 

Hvordan pusse sølvsmykker og sølvbestikk

Sølvsmykker og sølvbestikk kan pusses på samme måte. Enten med sølvrens eller sølvkrem.
Vi anbefaler alltid å avslutte med Mestergullś sølv-klut som er spesialimpregnert med et langtidsvirkende pussemiddel. Mestergullś sølv-klut  er også perfekt å bruke til støvtørring av sølvgjenstander som for eksempel lysestaker og blomstervaser som står fremme i hjemmet for å hindre oksydasjon.

For gullsmykker anbefales Mestergull`s smykke-rens som er et spesialprodukt for rens av diamanter og gullsmykker, etterfulgt av Mestergull`s smykke-klut som har polerende egenskaper.
Har man derimot fått dypere riper eller andre skader på sølv eller gullsmykkene sine må dette leveres inn til oss for oppussing/polering.

Diamantsmykker

Diamanter tiltrekkes av fett, slik at om man tar på selve diamanten vil man se at den blir mattere.  Mestergull`s smykke-rens fjerner enkelt og skånsomt dette slik at diamantene blir like skinnende som da de var nye.

Diamantringer kan slites raskere enn andre diamantsmykker da man bruker hendene og er i kontakt med andre gjenstander som for eksempel dørhåndtak, mynter og andre harde gjenstander. Dette gjør at det kommer riper i gullet, og at klør som holder diamantene på plass slites ned. På grunn av dette anbefaler vi å levere inn diamantringer for sjekk av klør ca hver 12 måned ved daglig bruk. Om noen klør viser seg å være slitt vil gullsmeden legge på gull for å fore opp/forsterke.

For å fjerne riper i rødt, rosé og gultgull-smykker må de poleres på verksted.
Hvitt gull smykker følger en litt annen prossess da de som regel rhodineres.
I samarbeid med det lokale gullsmedverkstedet Gullsmed Karlgård AS viser vi under litt av prosessen.