Smykkestener er attraktive på grunn av sin skjønnhet, sin holdbarhet og sjeldenhet. Skjønnheten ligger i vakre farger og smykkestenens liv og glans – den er vakrere jo større lysbrytning den har. Jo hardere smykkestenen er, desto mer bestandig er den. Ved å slipe smykkestenen vil man oppnå vakrere spill og glans.
Verdien av smykkestener bestemmes av de 4 C’er: Carat, Color, Clarity Cut.

CARAT (VEKT):
Størrelse og vekt er naturligvis medbestemmende for edelstenens verdi.
COLOR (FARGE):
Edelstenens fargestyrke er viktig, og enkelte nyanser er mer kostbare enn andre. Man kan likevel ikke si at det finnes en “riktig” eller “gal” farge.
CLARITY (KLARHET):
Selv om klarheten er viktig, er det slik at totalt feilfrie stener sjelden forekommer. Det er såkalte inneslutninger i nesten alle edelstener, også de mest kostbare.
CUT (SLIPING):
Det er svært viktig hvorledes stenen er slipt. Riktig sliping fører til at den opprinnelige fargen kommer best frem.

De fire mest verdifulle edelstenene er Diamant, Safir, Rubin og Smaragd.
DIAMANT. Omtales under egen folder
SAFIR Den dypblå Burma- eller indiske safiren eller den lysere, klare Ceylonsafiren er mest ettertraktet. Gule og rosa safirer finnes også.
RUBIN Den dyprøde Burmarubinen, som ofte blir betegnet som dueblodsrød, er den mest verdifulle.
SMARAGD Den dypgrønne fargen er mest verdifull. Smaragden slipes ofte som “en cabochon”, en buet, glatt sliping uten fasetter.
AKVAMARIN Navnet betyr sjøvann, og fargen er fra lyseblå til blågrønn. Akvamarin hører med til beryllfamilien og de med en sterk lyseblå farge er de mest verdifulle.
TURMALIN Finnes i flere farger. Den klare, mørke grønne stenen fra Brasil er mest vanlig i Norge. Røde og rosa turmaliner kalles rubelitter og blå idigolitter.
GRANAT er navnet på en gruppe smykkestener som blir brukt i mindre kostbare smykker. Mest kjent er den dyprøde varianten pyrop fra Tsjekkoslovakia. Granat har ofte en cabochonslip.
ZIRKONIA er en syntetisk sten som ligner meget på en diamant. Den har en meget høy lysbrytning og brukes derfor som en billig erstatning for diamanten. Finnes i alle farger.
OPAL er en edelsten kjent for sitt vakre og særegne fargespill i mange farger, bl.a. rødt, oransje, grønt og blått. Nesten alle opaler kommer fra Australia, den mest kostbare varianten er sort opal med fargespill mot mørk bakgrunn. Mer vanlig er hvit opal som har fargespill mot lys bakgrunn.
PERIDOT er en klar smykkesten med vakker olivengrønn farge, og den finnes av god kvalitet i Norge.
CITRIN er en gul, gjennomsiktig kvartssten og tilhører de billige edelstenene.
AMETYST er en fiolett variant av kvarts.
LAPIS LAZULI har en intens, mørk blåfarge, den er ugjennomsiktig, og har gull-lignende glinsende flekker.
THULIT er norges nasjonalsten.