OPPBEVARING AV BUNADSSØLV

Vakre skatter fortjener å skinne! Bunadssølv er ofte en stor investering, og ved riktig pleie, oppbevaring og ettersyn – så vil du ha glede av bunadssølvet ditt i lang tid.

OPPBEVARING

For at bunadssølvet ditt skal holde seg fint, og blankt er det viktig at det oppbevares riktig. I likhet med at vi vasker, og stryker bunadsskjorta etter bruk, bør du også gå over bunadssølvet før du legger det bort. Ved å gjøre dette så unngår du at eventuelle flekker og skitt, tærer på metallet mens det ligger nedpakket.

HUSKELISTE

Her er noen punkter som det kan være lurt å huske på når du skal pakke vekk bunadssølvet ditt.
Husk at riktig oppbevaring kan bidra til enda lenger levetid på ditt bunadssølv:

1. Reint – Fukt, og salter kan føre til misfarging av sølvet. Her snakker vi om hårspray, parfyme, svette og vann. Vask derfor sølvet ditt etter bruk, slik at blant annet svette, og parfyme ikke får satt sine spor. Skyll godt etter vask, så unngår du at såperester/sølvrensen setter spor i metallet.

2. Mørkt – Lys kan påvirke sølv over tid. De blanke overflatene kan bli matte, og spesielt sølv som er hvitt kan faktisk gulne. Sørg derfor for å oppbevare bunadssølvet et mørkt sted.

3. Tørt & lufttett – Vi hører ofte at sølv reagerer med luft, men sannheten er at dette er ikke helt sant. Ren luft, eller oksygen fører ikke direkte til at metallet oksiderer (blir sort). Det er de ulike gassene vi finner i luften, som forårsaker oksideringen. Vi anbefaler derfor at du oppbevarer sølvet ditt i poser som er både vanntette, og lufttette. Neste gangs du er hos din lokale gullsmed, kan du spørre etter syrefrie poser som passer til oppbevaring av bunadssølv.

RENGJØRING

Selv etter riktig oppbevaring trenger bunadssølvet fra tid til annen en grundigere rengjøring. En gullsmed kan blant annet hjelpe til med å polere bort vanskelige flekker –  og reparere skåler, og løv som har blitt ødelagt ved bruk. Send gjerne inn alt bunadssølvet til ettersyn, og rens i ny og ne – for en grundigere rengjøring.

Når du skal pusse bunadssølvet ditt hjemme, så er dette en veldig enkel prosess. Du kan enten kjøpe sølvrens hos din lokale gullsmed, eller du kan enkelt blande zalo, og salmiakk. Sylvsmidja er en stor leverandør av bunadssølv, og har laget en liten oppskrift på hvordan du enkelt kan pusse sølvet ditt hjemme.
Her er fremgangsmåten:

1. Zalo & vann – Fyll en plastbolle med lunkent vann, noen dråper Zalo og 1ts salmiakk for hver liter vann. La sølvet ligge oppi ca. 10-15 minutter.

2. Kost/børste – Vask sølvet forsiktig med en liten myk kost (for eks. en tannbørste)

3. Skyll – Vask sølvet grundig i vann, og tørk det med en tørr, myk klut. Her kan man gjerne gå over med en hårføner, for å være helt sikker på at alt blir tørt. Slik unngår du at fukten tærer på metallet, og skaper matte flekker på bunadssølvet.

TIPS! Dersom du benytter deg av sølvrens kjøpt hos gullsmed, er det lurt å følge anvising på pakken, eller spørre om veiledning i butikk. Sølvrens er gjerne et kraftigere middel, og ved overbruk kan du risikere å fjerne både forgylling, og oksidering på sølvet.

BLANKT PÅ 1-2-3

Det er ikke til å legge skjul på at sølv kan bli matt, og mørkt over tid. Det er de ulike gassene vi finner i luften, som forårsaker oksideringen – og gjør sølvet ditt mørkt. Men fortvil ikke, det finnes flere måter å få sølvet ditt blankt på igjen. Her finner du svar på noen ofte stilte spørsmål, tips til hvordan du kan få bunadssølvet blankt igjen.